Bæredygtige bydelsprojekter på vej i Køge og Egedal Kommune

Flere attraktive sjællandske kommuner har udsigt til en markant befolkningstilvækst i fremtiden. To af dem, Køge og Egedal kommune, har derfor travlt med at planlægge opførelsen af nye bolig- og bydelsområder til fremtidens indbyggere.

På Building Networks konference d. 26. oktober 2021 på Comwell Køge Strand kunne deltagerne høre meget mere om de kommende byudviklingsprojekter. Med som oplægsholdere var desuden repræsentanter fra Innovater A/S og det almene bygge- og boligselskab Domea, der fortalte om kombinationsbyggerier og nye almene boligprojekter med fokus på sundhed og bæredygtighed.



Projektleder i Byudvikling ved Egedal Kommune, Henrik Wolfhagen,
var konferencens første taler. Egedal Kommune har hovedstadsområdets største ledige arealer til byudvikling, hvilket gør kommunen særlig attraktiv for nye boligprojekter, vækst og bosætning. Målet er at opføre op til 3000 nye boliger over de kommende ti år i kommunens stationsnære områder. Det fortalte Henrik Wolfhagen, der ligeledes præsenterede deltagerne for en række byudviklingsprojekter i naturskønne omgivelser, der udbydes over de kommende år, herunder Egedal By, Kildedal Syd og Kildedal Nord.

Leder af planteamet ved Køge Kommune, Anders Mosbæk Nielsen, fortsatte oplægsrunden. Køge Kommune vækster som aldrig før og er i fuld gang med at realisere nye byudviklingsprojekter. Flere indbyggere og boliger, mere erhverv og bedre veje, skole og institutioner er overskriften på kommunens ønskeliste. En række store bygge- og anlægsprojekter er i gang eller gennemført de seneste år, herunder Køge Nord Station, Universitetshospitalet, havneudvidelsen og udvikling af Skandinavisk Transportcenter. Anders Mosbæk Nielsen præsenterede nogle af de nye spændende byudviklingsprojekter fra Kommunalplan 2021-2033, der forventes vedtaget inden udgangen af 2021.

Udviklingsdirektør i Innovater A/S, Peter Søgaard, fortsatte efter netværkspausen. Innovater blev etableret i 2008 og har specialiseret sig i projektudvikling af ejendomme indenfor bolig og detailhandel.  De primære kunder i Innovater er dagligvarekæder, men forretningsområdet er udvidet til også at omfatte udvikling af bolig- og byudviklingsprojekter. Peter Søgaard kom med eksempler på kombinationsprojekter, hvor nybyggeri af boliger og byudvikling går hånd i hånd med opførelse af bydels- og lokalcentre med dagligvarebutikker.

By- og boligudviklingschef i Domea, Mette Mogensen, var konferencens sidste oplægsholder.
Domea administrerer over 35.000 almene boliger og er således en af landets største almene bygge- og boligselskab. For øjeblikket har Domea ca. 300 projekter i byggeporteføljen til en samlet anlægssum på 11 mia. kr. (2020). Mette Mogensen gennemgik under sit oplæg Domeas byggepolitik og kom med eksempler på boligprojekter, der er udviklet ud fra FN´s 17 Verdensmål. Målet er at tilbyde billige bæredygtige, sunde og trygge boliger med et stærkt alment fællesskab.

Efter en vellykket konference med spændende oplæg og masser af netværksdialog under frokosten og i pauserne, talte vi med en række deltagere om deres oplevelser af konferencen.

En af dagens gæstedeltagere, Recruiment Consultant Rikke Møller, er for nylig blevet ansat i det verdensomspændende rekrutteringsfirma Hays. Firmaet har været på det danske marked i 12 år. Inden for de næste fem år har rekrutteringsfirmaet et mål om at have 200 ansatte i Danmark. I dag beskæftiger Hays 30 mennesker, der sidder i København. Rikke Møller har til opgave at udvide Hays forretningsområde til at tilbyde rekruttering af mellemledere og opefter til bygge- og anlægsbranchen. Derfor var det for Rikke Møller oplagt at finde vej til Building Networks konference.
– Jeg kender Building Network fra min tid som direktør i en entreprenørvirksomhed. Herfra har jeg gode erfaringer med at være med på netværkskonferencerne, fordi man kommer i direkte kontakt med bygherrer, entreprenører, udviklingsinvestorer og andre interessante aktører. Min opgave i Hays er at få en fod indenfor bygge- og anlægsbranchen og tilbyde dem vores rekrutteringsydelser. Jeg er selv uddannet bygningsingeniør, hvilket betyder, at vi som sidder i Hays og rekrutterer til bygge- og anlægsbranchen, har den fordel, at vi selv kommer fra branchen. Dét gør os anderledes end vores konkurrenter. Og det vil jeg naturligvis gerne ud og fortælle mere om til potentielle nye samarbejdspartnere, som jeg møder på Building Networks konferencer. 

Mette Schnipper fra entreprenørvirksomheden Greenwood Meisner ApS, der blandt andet tilbyder udlejning af mandetimer indenfor både VVS, grave- og murerarbejde, ser gode muligheder i at komme i kontakt med potentielle kunder gennem Building Network. 
– Netværkskonferencerne er ikke en kaffeklub, men har masser af kaliber og gods i sig. Vi vil gerne udvide virksomhedens forretningsområde og give vores netværkskollegaer noget at lave. Derfor er det oplagt at komme her i dag og blive klogere på, hvor der skal bygges, og hvad der er af udbudsplaner.  Under frokosten fik jeg en rigtig god snak med en af oplægsholderne. Og i netværkspauserne fik jeg talt med flere andre interessante deltagere. Så alt i alt har jeg virkelig fået noget ud af at komme her i dag.