Bæredygtige projekter og kapacitetsudvidelser i Københavns Lufthavn

Der er fuld gang i byudviklingen på Sjælland. Københavns Lufthavn Station står overfor store kapacitetsudvidelser som følge af vækstprognoserne for Københavns Lufthavn og åbningen af Femern Bælt. Og på Vordingborg Havn åbner i 2025 et anlæg til produktion af grøn bio-metanol. Disse og andre spændende bygge- og anlægsprojekter var på programmet på Building Networks konference 17. april 2023, der fandt sted på Sinatur Hotel Frederiksdal i Kongens Lyngby.

Projektdirektør Peter Stabell fra Vordingborg Biofuel åbnede konferencen med et indlæg om virksomhedens planer for eksport af grøn energi. Vordingborg Biofuel blev grundlagt i 2020. Virksomheden er i fuld gang med planlægningen af et biofuel produktionsanlæg på Vordingborg Havn. Anlægget skal producere alternative flydende brændstoffer til bl.a. skibsfarten. Peter Stabell præsenterede virksomhedens ambitiøse planer om at være førende inden for Green Tech og forklarede, hvordan eksempelvis halm fra landmænd og grøn strøm fra havvindmøller skal bruges til produktion af grønne brændstoffer. Bio-anlægget på Vordingborg Havn forventes at stå klar i 2025.

Projektchef Rasmus Haak fra Sund & Bælt fortsatte oplægsrækken. Sund & Bælt udvider de kommende år togstationen ved Københavns Lufthavn på Øresundsbanen. Det sker som følge af vækstprognoserne fra Københavns Lufthavn og åbningen af Femern Bælt-forbindelsen i 2029. Rasmus Haak gennemgik projektets tidsplan, udbuds- og kontraktform samt udfordringerne i de forskellige udførelsesopgaver, der bl.a. tæller opgradering af den eksisterende godsbanetunnel og station samt opførelse af nye perroner, broer og transferfaciliteter. Projektet er pt. under re-planlægning og forventes genudbudt til efteråret i én hovedentreprise.

Partner og direktør for Salg og Udvikling Lars P. Adamsen fra JCN Bolig A/S fortsatte konferencen. JCN Bolig A/S er specialister indenfor boligbyggeri på BtB markedet med kontorer i Vildbjerg, Aarhus og Glostrup. Lars P. Adamsen gennemgik flere af deres aktuelle og ambitiøse bæredygtige boligbyggerier, herunder projekter i både Allerød og Helsingør. Førnævnte boliger opføres ud fra nøje bearbejdede bæredygtighedsprogrammer til sikring af lavt klimaaftryk, optimerede energiløsninger og ved brug af træelementer og genbrugsmaterialer. Stort set alle sagerne certificeres efter DGNB Guld og enkelte af dem svanemærkes, forklarede Lars P. Adamsen.


Programleder for byudvikling Sidsel Kvist fra Alberts Kommune var konferencens næstsidste oplægsholder. Albertslund Kommune forventer en tilvækst på op til 10.000 nye borgere over de næste 10 år. Sidsel Kvist var inviteret til at give en indsigt i kommunens aktuelle og kommende byudviklingsprojekter. Projekterne indgår som en del af kommunens langsigtede målsætning om at udvide boligmassen og skabe et grønnere, stærkere og mere selvstændigt Albertslund. Sidsel Kvist gennemgik byudviklingsplanerne i Kommuneplan 2022-2034. Her skal der efter planen opføres i alt 8.770 nye boliger i områderne ved bl.a. Hersted, Vridsløse, Coop Byen og Albertslund bymidte.



Projektudvikler Adnan Brkic fra Thybo Ejendomsudvikling,
der udvikler og bygger boliger i hele landet, var dagens sidste oplægsholder. Med udgangspunkt i en konkret case præsenterede Adnan Brkic nogle af ideerne og visionerne for fremtidens bæredygtige bofællesskaber og hvilke faciliteter, der understøtter et stærkt og udviklende fællesskab. Adnan Brkic fortalte endvidere om hvilke rammer og faktorer med betydning for, om bofællesskabsprojekter lykkedes eller ej. Han understregede kommunikation og kompromiser mellem bygherre og bofællesskabets kommende beboerne som væsentlige elementer i at gøre drømmen om velfungerende bofællesskaber til virkelighed.

Efter programmets fem oplæg var det tid til konferencens sidste netværksrunde. Her kunne deltagerne udveksle visitkort og komme i personlig snak med hinanden og dagens oplægsholdere.

Tina Nielsen fra det internationale rekrutteringsbureau AA Euro Group deltog for anden gang på konferencen. Tina Nielsen er i dag direktør for AA Euro Groups danske afdeling og ser gode muligheder i at deltage på Building Networks konferencerne.

”Det er meget inspirerende at være med. Jeg er meget tilfreds. Jeg lærer en masse og glæder mig til de næste konferencer på Fyn og i Jylland. Vi sælger mandskabstimer for internationale firmaer, så i dag har det især været spændende at høre om kapacitetsudvidelserne af Københavns Lufthavns Station. Jeg har hilst på oplægsholderen og har planer om at kontakte dem igen sidst på året.”

Tobias Hellbrandt fra Flow Studio deltog for første gang. Flow Studio har specialiseret sig i at udarbejde æstetisk smukke 3D visualiseringer og arbejder sammen med branchens arkitekter og designere om at skabe visuelle fortællinger i form af stillbilleder og animation. Tobias Hellbrandt ser efter dagens konference gode muligheder i at skabe åbninger til nye potentielle samarbejdspartnere via netværksmøderne.

”Det er interessant for os at deltage, fordi det er sjældent, at du får mulighed for at møde så mange forskellige mennesker fra forskellige grene i samme branche. Så det har været meget fint at komme og møde den brede skare af deltagere og oplægsholdere, der har været her i dag. Du har en god chance for at komme til at tale med nogle, du normalt ikke lige kommer i dialog med.

Christian Jensen fra NCC Building Danmark A/S, der er fra en af de førende entreprenørvirksomheder i Norden, har deltaget på mange af Building Networks konferencer. På trods af travlhed hos NCC Building havde Christian Jensen ikke lyst til at gå glip af dagens netværksarrangement.

”Jeg er en garvet rotte på konferencerne og deltager, fordi jeg godt kan lide netværkets form, hvor vi har mulighed for at få en dialog med oplægsholderne og de her en-til-en-snakke med folk fra branchen. Projektet i Vordingborg, som blev præsenteret i dag, er også noget, vi kigger ind i. Vi laver en del træbyggerier i NCC og er ved at opføre Danmarks største træbyggeri i Odense, så det er spændende at høre om nye bæredygtige projekter og træbyggerier.