Fremtidens innovative bolig- og velfærdsprojekter

Bæredygtighed og lav klimapåvirkning var i fokus på Building Networks konference, der fandt sted 27. marts 2023 på Hotel Lautrup Park. Her var repræsentanter fra Boligselskabet Sjælland, Scandi Byg, Arpe & Kjeldsholm og Karlsson Arkitekter inviteret til at præsentere fremtidens innovative og bæredygtige bolig- og velfærdsprojekter i Hovedstadsområdet indenfor blandt andet ældre, – senior-, pleje- og familiesegmentet.

Bolig- og projektudvikler Tommy Novland fra Boligselskabet Sjælland åbnede konferencen med et indlæg om bæredygtighed i almene boligprojekter. Danmarks fjerdestørste boligselskab med ca. 12.500 boliger på Sjælland har planlagte renoveringer/helhedsplaner for ca. 3 mia. kr. I de kommende år udvider selskabet deres boligmasse med nybyggerier til især den stigende gruppe af ældre borgere. For at reducere klimaaftrykket og skabe et sundt indeklima opføres boligerne ved hjælp af bl.a. træbaserede byggesystemer, der giver et lavere Co2-aftryk. Undervejs præsenterede Tommy Novland nogle af de kommende boligprojekter, der tæller ældre, – senior-, og plejeboliger samt familieboliger og blandede boliger.

Udviklingschef Mads Skalborg Simonsen fra Scandi Byg fortsatte oplægsrækken. Scandi Byg er landets største leverandør inden for industrielt fremstillet modulbyggeri. Mads Skalborg var inviteret til at fortælle om fremtidens innovative og bæredygtige byggeprocesser, og hvordan lav klimapåvirkning og pris kan gå hånd i hånd. Scandi Byg har med succes specialiseret sig i at arbejde ud fra en modulær byggemetode, der resulterer i lavere klimaaftryk og sætter nye høje standarder for fremtidens klimavenlige byggerier. Som case gennemgik Mads Skalborg opførelsen af 158 boliger i Hedehusene på Sjælland. Boligerne opføres som modulbyggeri i træ med et usædvanligt lavt klimaaftryk på under seks kilo co2 co2-ækvivalenter pr. m2 pr. år.

Ansvarlig for Bæredygtighed hos ARPE og Kjeldsholm, Jacqueline Briand de Crèvecoeur, fortsatte konferencen. ARPE og Kjeldsholm samarbejder blandt andet med Udviklingsselskabet Carlsberg Byen P/S indenfor udvikling, budgetlægning, planlægning og gennemførelse af bygherrerådgivningsopgaver og totalentrepriseopgaver. Jacqueline Crèvecoeur forklarede med udgangspunkt i Carlsberg Byen og andre cases, hvordan ARPE og Kjeldsholm bruger DGNB som værktøj. Derudover gennemgik hun nogle af de praktiske, operationelle og strategiske udfordringer, som de møder i processen fra bæredygtig teori til bygbart byggeri.

Partner Christian Karlsson fra Karlsson Arkitekter sluttede konferencen. Christian Karlsson gennemgik undervejs i sit oplæg, hvordan arkitektstuen nytænker samværs- og boligformer på tværs af generationer og til dem, der behøver det mest. Christian Karlsson kom også med flere eksempler på pilotprojekter for fremtidens boliger, der er udviklet specifikt til mennesker med demens og andre psykiatriske lidelser. Fokus for arkitekterne er at organisere og indrette boligerne ud fra principperne om at skabe en bæredygtig velfærdsarkitektur, så de stimulerer beboerne og fungerer som et kulturelt, socialt og professionelt samlingspunkt mellem og på tværs af brugere, beboere og personale.

Udvikling af bæredygtig velfærdsarkitektur skal være mere oplevelsesrig og stimulerende – Illustration Karlsson arkitekter

Efter programmets fire oplæg var det tid til konferencens sidste netværksrunde. Her kunne deltagerne udveksle visitkort og komme i personlig snak med dagens talere.

Jess Juul Nicolaisen fra Taasinge Elementer, som er en af Danmarks førende producenter af præfabrikerede tag og facadeelementer, var meget begejstret for dagens arrangement.
”Det var et rigtigt godt netværksarrangement. Niveauet var højt, og jeg fik masser af inspiration og ny viden med mig hjem. Jeg nåede også at få nogle spændende samtaler med flere af deltagerne, så alt i alt er jeg meget tilfreds.”

Christina Jonasen fra RIB A/S var førstegangsdeltager på en Building Network konference. En af de ting, som Christina Jonasen især var positivt overrasket over, var foredragsholdernes åbenhed.
”Det har været en spændende og informativ konference, hvor folk har minglet godt med hinanden. Jeg kunne godt lide den røde tråd, der var i dagens program. De tog masser af spørgsmål fra deltagerne og brugte tid på at tale med os. Det var jeg meget overrasket over.”

Jacqueline Briand de Crèvecoeur fra ARPE og Kjeldsholm deltog som foredragsholder på Building Network-konferencen i Ballerup. Hun fortalte efterfølgende, at det nok ikke er sidste gang, hun møder op.
”Det er første gang, jeg deltager på en Building Network konference. Det har været en positiv oplevelse. Især hvis vi taler om de fysiske rammer, fordi jeg oplevede, at du som oplægsholder kan kigge rundt i lokalet og fornemme de folk, der er her.  Det kan jeg gode lide. Jeg kommer gerne en anden gang. Både som foredragsholder også gerne som deltager, især hvis der er noget på programmet, der rammer ned i området indenfor udvikling.”