Træmaterialer er det primære byggemateriale i den nye visionære bydel ved det naturskønne Amager Fælled i København. Der er også tænkt i grønne løsninger i det kommende Københavnske Ikea-varehus. På Building Networks konference den 4. april 2022 kunne deltagerne høre meget mere om Fælledby på Amager Fælled, Ikea og andre kommende byggeprojekter i København og Hovedstadsområdet.
Konferencen fandt sted på det femstjernede Copenhagen Marriott Hotel. Efter en lækker netværksfrokost på hotellets restaurant fandt bygherrer, rådgivere, entreprenører og leverandører vej op til hotellets konferencelokale, hvor direktør i Building Network, Mickey Lund, bød velkommen og præsenterede arrangementets første oplægsholder:
Adm. direktør for projektselskabet bag Fælledby, Erling Thygesen, gennemgik planerne for opførelsen af Københavns første og største bydel, Fælledby, hvor træ bliver det primære byggemateriale. Fælledbyen skal realiseres over de næste 10 år. Der skal opføres 2000 boliger, heraf 500 er almene, samt en ny skole og offentlige institutioner. Den nye visionære bydel ligger på Amager Fælled i naturskønne omgivelser. Fællesskab og bæredygtighed bliver nøgleordene for bydelen, som arkitekterne har tegnet med landsbyer og urbane bydele som forbillede.
Indehaver af ONV arkitekter, Søren Rasmussen, fortsatte oplægsrunden. Den prisvindende danske tegnestue er kendt for at skabe arkitektur i en høj kvalitet, der fokuserer på samvær, fællesskaber og bæredygtighed. Søren Rasmussen kom med flere eksempler på funktionelle og moderne ONV-koncept-typehuse, der er bygget i træ. Han uddybede samtidig, hvorfor trækonstruktioner ikke behøver at være dyrere end konventionelle byggerier.
Senioringeniør og markedschef for bæredygtigt byggeri i SWECO, Camilla Dyring, talte om nødvendigheden af, at branchen stiller skarpt på den bæredygtige dagsorden. 1. januar 2023 træder den nationale strategi for bæredygtighed i kraft. Det stiller flere og strengere krav til fremtidens boliger og ejendomme om at være grønne og miljøvenlige. Camilla Dyring gennemgik også projekteringen af et nyt kontorhus i træ, Bellakvarter, der forventer den højeste bæredygtighedscertificering, DGNB Platin, samt DGNB hjerteordning, som understøtter et godt klima.
Sektionsdirektør for byggeri i Øst fra MT Højgaard Danmark, Martin Lose, var dagens sidste oplægsholder. Martin Lose delte flittigt ud af MT Højgaards succesfulde erfaringer med tidlig involvering af kunden i større og mere komplekse byggerier. Martin Lose gennemgik også de fordele, som MT Højgaard har med at praktisere det faseopdelte og transparente samarbejde med rådgiver og entreprenør. En række aktuelle MT Højgaard-projekter i København, herunder Ikea-varehuset, DSB Godsbanen og Vandkulturhuset på Papirøen, blev brugt som reference til MT Højgaards erfaringer med tidlig involvering af partnere – og det faseopdelte og transparente samarbejde.
På konferencen kunne deltagerne få sig en personlig snak med dagens fire oplægsholdere og skabe netværk på kryds og tværs med de øvrige deltagere.
Tilbagemeldingerne på deltagernes og oplægsholdernes oplevelse af konferencen var positive:
Chefkonsulent Lars Forsberg fra IWI Technology, der leverer bæredygtige hygiejneløsninger til blandt andre skole- og sundhedssektoren, fik meget ud af at være med på konferencen.
”Bæredygtighed var et emne i de fleste af oplæggene. Sandheden er, at det er politisk ukorrekt ikke at interessere sig for miljøet i dag. Derfor var det også oplagt at komme i dag og vise flaget og fortælle, hvordan vi i IWI Technology arbejder med bæredygtighed indenfor hygiejne. Corona har i den grad aktualiseret nødvendigheden af at finde gode hygiejneløsninger. Så jeg har brugt tiden i de gode lange netværkspauser til at få mig en god snak med oplægsholdere og deltagere om vores løsninger.
CEO Jeppe Rasmussen fra virksomheden Woodsense, der har specialiseret sig i at udvikle teknologiske værktøjer til at sikre kvaliteten i fremtidens træbyggerier, var med som gæst. Jeppe Rasmussen ser gode muligheder i at mødes til netværkskonferencer og tale med de bygherrer, rådgivere og entreprenører, der udvikler projekter med brug af træmaterialer.
”Vi har udviklet en trådløs fugtmåler, der monitorer temperatur og luftfugtighed i træ. Hermed kan vi opdage og alarmere om ugunstige forhold for udvikling af eksempelvis skimmelsvamp og træfugt. Der er flere og flere, som går den grønne og miljørigtige vej og bygger i træ. Derfor er vi glade for at komme i dag og præsentere de teknologiske værktøjer, vi har udviklet. Jeg har talt med en del mennesker i dag. Det er fedt at opleve den åbenhed og dialog, som der er blandt netværkets deltagere.
Sektionsdirektør for byggeri i Øst fra MT Højgaard Danmark, Martin Lose, var meget begejstret for at få mulighed for at dele ud af MT Højgaards positive erfaringer med blandt andet den tidlige involvering af partnere og kunder i de mere komplekse byggesager.
”Det betyder rigtig meget for mig at komme og tale om den bevægelse, der er i MT Højgaard, hvor vi tør tale åbent om risici med kunderne på en ny måde. Vores folk nyder det. Hvad angår Building Networks konference, kan jeg personligt godt lide formen, hvor der er oplæg, netværkspauser, oplæg og så en sidste netværksseance. Det er et godt format. Der har været flere ovre og tale med mig. Nogle har været af potentiel interesse, andre er nok skudt over målet, og dem har jeg kunne sende videre i systemet.