Netværkskonference præsenterede nye grønne bygge- og anlægsprojekter i København og Hovedstadsområdet

Den grønne omstilling har for alvor slået rødder i bygge- og anlægsbranchen. Bæredygtighed var også det gennemgående tema på Building Networks konference, der fandt sted 6. februar 2023 på Copenhagen Marriott Hotel. Her var repræsentanter fra KAB, H+ Arkitekter, HOFOR, AKF, Adserballe & Knudsen inviteret til at præsentere nuværende og kommende grønne bygge- og anlægsprojekter i København og Hovedstadsområdet.

Projektudviklingschef Charlotte Jakobsen Szøts fra boligorganisationen KAB, åbnede konferencen. KAB har tradition for at være en dynamo for by- og boligudvikling og arbejder på at gøre bæredygtige tiltage og løsninger til en grundlæggende kultur i KAB-organisationen. Charlotte Jakobsen fortalte, hvordan KAB´s grønne løsninger skal balancere mellem social, grøn og økonomisk bæredygtighed. Boligorganisationen har i de seneste fem år varetaget byggeforretningsførelse for mere end 4.000 nybyggede almene boliger i hovedstadsområdet. Med på listen over kommende bæredygtige byudviklingsprojekter er Toftegården i Herlev, hvor brug af træ indgår som et gennemgående bygningsmateriale.

Udbygningen af et nyt kunstmuseum – Illustration: James Carpenter 

Partner, arkitekt MAA & Markedsdirektør Morten Toft, fra H+ fortsatte oplægsrækken. H+ arbejder med at beskytte og udvikle vores kulturarv og har specialiseret sig indenfor renovering og bevaring af historiske bygninger i hele Danmark. Morten Toft gennemgik tre aktuelle projekter, hvor H+ er arkitektrådgiver. Det drejer sig om udbygningen af et Nyt Kunstmuseum, renovering af bevaringsværdige DTU-bygninger for nye topmoderne laboratorie faciliteter samt byggeriet af ca 80 stk. LCA cykelskure kombineret med affaldsdepot, ligeledes på DTU. Morten Toft gennemgik skitserne for hver af de tre projekter og fortalte, hvordan de alle indeholder en grad af kulturarv og bæredygtighed. Projekterne er i proces og sendes forventelige i udbud i 2023. 

Energiplanlægger Katrine Georg Rasmussen fra Hovedstadens Forsyningsselskab, HOFOR, fortsatte konferencen. HOFOR har en vision om at fremme Danmarks grønne omstilling ved at skabe bæredygtige byer baseret på klima- og miljørigtige kollektive forsyningsløsninger. Realiseringen af HOFOR´s grønne visioner skal ske gennem partnerskaber med eksterne aktører og nye teknologiske løsninger. Katrine Georg Rasmussen gennemgik undervejs i oplægget nogle af fordelene ved brugen af store varmepumpeanlæg, som er langt mere fleksible og effektive.

Projektudviklingschef Jørgen Jensen fra ejendoms-, udviklings- og investeringsselskabet AKF var netværkskonferencens næste taler. AKF går også den grønne vej og arbejder målrettet på at nedbringe klimaaftrykket ved at sikre miljømæssig og social bæredygtighed i deres byggerier. Eksempelvis indgår social bæredygtighed i Kirkebjerg Søpark i Brøndbyvester, hvor AKF er i fuld gang med at udvikle og bygge ca. 500 boliger. Visionen om at skabe et lokalt fællesskab i boligområdet har bl.a. ført til investeringen i det 1.200 m2 store aktivitets- og kulturhus Kernen, der bl.a. rummer teatersal, orangeri, en café og andre fællesskabende aktiviteter. Som den første professionelle ejendomsudvikler i Danmark indgår halm som byggemateriale i 13 kommende rækkehuse, gæstebolig, viceværtkontor mv.

Teknisk chef Jakob Kock fra entreprenørvirksomheden Adserballe & Knudsen sluttede konferencen af med at dele virksomhedens erfaringer med træbyggeri. Træ er langt mere miljøvenligt end sektorens traditionelle byggematerialer. Siden 2017 har Adserballe & Knudsen investeret massivt i CLT-byggeri. Krydslamineret tømmer har nemlig samme egenskaber som beton og gør det muligt at bygge stort og højt. Jakob Kock præsenterede deltagerne for nogle af de totalentrepriseprojekter, som Adserballe & Knudsen udfører på en rammeaftale for Boligselskaber Sjælland, og hvor FSC-mærket træ indgår som det konstruktionsbærende materiale. Adserballe og Knudsen har også vundet totalentreprisen med udvidelse og modernisering af et af landets største plejecentre, hvor træelementer også indgår som materiale i kombination med letbeton.

Efter fem spændende oplæg var det tid til konferencens sidste netværksrunde, hvor deltagerne komme udveksle visitkort og få en personlig snak med dagens talere.
 

Energiplanlægger Katrine Georg Rasmussen fra HOFOR
var inviteret med til netværkskonferencen som oplægsholder. Hun var meget begejstret for arrangementer og for den feedback, hun fik fra deltagerne.

– Det har været super spændende at være med. Jeg kan godt lide kombinationen af korte indlæg og netværkspauser. Det fungerede rigtig fint. Dagens fem oplæg var også meget forskellige, så alle kunne bidrage med noget. Som oplægsholder var det naturligvis fedt at få lov til at fortælle om alle de nye ting, der sker hos HOFOR, så folk bliver opmærksomme på det. Det var også interessant at få feedback fra deltagerne på mit oplæg. Jeg har også fået nogle gode snakke og kontakter i dag, som jeg tager med mig hjem,” fortalte Katrine Georg Rasmussen.

Bæredygtighedskoordinator Christina Mosbech fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter var førstegangsdeltager på en Building Network konference. Med bæredygtighed som omdrejningspunkt for konferencens fem oplægsholdere var det nærliggende for Christina Mosbech at bruge en halv dag på at deltage i netværkskonferencen.

– Jeg arbejder til hverdag med bæredygtighed. Derfor var det interessant at høre de forskellige oplæg, der kom fra et bredt og varieret felt i branchen. Generelt var der også nogle spændende snakke om, hvad vej branchen skal gå i forhold til bæredygtighed.  Det er også godt at få andre vinkler på en opgave, så det ikke bare er en arkitekt, der sidder overfor en anden arkitekt og bliver enige om, hvad vej man skal gå.


Projektudviklingschef Jørgen Jensen fra ejendoms-, udviklings- og investeringsselskabet AKF var en af konferencens fem oplægsholdere. Jørgen Jensen var meget begejstret for at deltage i konferencen, hvor han fik travlt med at modtage og uddele visitkort.

– Det har været spændende at være med i dag. De andre talere havde nogle gode indlæg, hvor der også var en efterfølgende interesse for at høre mere. Jeg synes også, at det er fint, at man som oplægsholder stiller sig til rådighed i pauserne til de spørgsmål, der måtte være fra deltagerne, så man ikke forstyrrer præsentationen. Undervejs fik jeg også hørt om nogle produkter, jeg ikke kendte i forvejen. Jeg tager også en bunke visitkort med hjem, ligesom jeg fik givet alle de visitkort væk, jeg havde med.

Oliver Bradley fra Danfoss fire Safety var med for tredje gang på en Building Network konference. Han fortæller, hvorfor han er særlig begejstret for at komme til Building Networks netværksarrangmenter i forhold til mange andre af de konferencer, han deltager i.
– Det er meget mere roligt og afslappende at komme til Building Networks konferencer, og jeg får rigtig meget ud af det. Selv hvis der er et indlæg, som ikke er direkte relevant for Danfoss fire Safety, er det stadig interessant at høre oplægget, fordi det stadig har med branchen at gøre. Så det er super godt og spændende at komme.