Konference kastede lys over byggeprojekter i Nordsjælland

De bygger løs nord for København. Interessen for at høre mere om de mange planlagte bygge- og anlægsprojekter i Nordsjælland er åbenbart stor. Et halvt hundrede gæster og medlemmer i Building Network var i hvert fald mødt op på Bautahøj Konferencecenter ved Jægerspris torsdag d. 9. februar for at møde og tale med bygherrer, rådgivere og entreprenører i Nordsjælland, herunder projektchef for Nyt Hospital Nordsjælland, Sune From.

Mickey Lund, direktør i Building Network, bød efter en lækker frokost med første klasses udsigt til Isefjorden i solskinsvejr, velkommen til dagens fremmødte medlemmer og oplægsholdere. Mickey Lund præsenterede samtidig forårets netværkskonferencer, der byder på masser af unik og spændende viden om aktuelle og kommende bygge- og anlægsprojekter rundt omkring i landet.

Inden åbningen af dagens program gik ordet til Jacob Buus Andersen, direktør på Bautahøj Konferencecenter. Jacob Buus Andersen fortalte kort om de mange muligheder der er for at afholde kurser- og konferencer på Bautahøj, der er udstyret med topmoderne faciliteter og overnatningsmuligheder. Og hvor man som gæst kan nyde godt af områdets smukke natur og Bautahøjs restaurant, der byder på gastronomiske oplevelser og en fantastisk udsigt udover Isefjorden.
IMG_4177


Første spadestik til et af Danmarks største byudviklingsprojekter
Chef for By og Landskab i Frederikssund Kommune, Søren Smidt-Jensen, indledte talerrækken med et spændende oplæg om kommunens nye store byudviklingsprojekt, Vinge. Med et samlet areal på 370 hektar er Vinge et af Danmarks største byudviklingsprojekter, der bliver 20 % større end Ørestaden i København. Vinges første boligkvarter, Deltakvarteret, er allerede under opførelse. Byggeriet af de første rækkehuse begyndte i august 2016. Når Vinge er fuldt udbygget i 2035 vil der være ca. 20.000 indbyggere og omkring 4000 arbejdspladser.

Søren Smidt-Jensen viste gennem ord og flotte arkitektoniske billeder, hvordan Vinge efter planen bliver en by, hvor landskabet og naturen kommer til at ligge direkte i baghaven. Samlingspunktet i Vinge bliver en attraktiv og levende byfælled med en ny S-togsstation, der skal forbinde byens fem kvarterer midt i centrum, hvor der bliver opført butikker, kontorer, institutioner og andre offentlige faciliteter.

Det unikke ved Vinge er, at man tænker ny teknologi og bæredygtighed ind i planlægningen af byen gennem eksempelvis fibernet, smarte affaldsløsninger og intelligente gadelamper, ligesom et delta og bassiner skal opsamle regnvand og skabe et rekreativt rum for byens indbyggere, dyr og planter.

Vinge ligger kun 40 kilometer fra København og bliver tæt forbundet med hovedstaden, Frederikssund og resten af Sjælland, når den kommende S-togsstation og den nye bro over Roskilde fjord står færdig i 2019. Politisk har man vedtaget at opføre Frederikssundmotorvejen. Søren Smidt-Jensen forklarede, at kommunens nye bygge- og anlægsprojekter, herunder opførelsen af Vinge, vil placere Frederikssund kommune i en helt ny liga af større danske vækstbyer, som i fremtiden tiltrækker erhvervslivet og masser af nye indbyggere.

IMG_4192

Gribskov Kommune er med på byggebølgen
Stine Løfgreen Tveden, teamleder for byudvikling, salg og køb af ejendomme i Gribskov Kommune, var dagens anden taler. Stine Løfgreen Tveden var invitereret til at give et indblik i en række af kommunens nye byudviklingsprojekter. Disse omfatter blandt andet spændende planer i Helsinge, Gilleleje og Græsted samt i mindre bysamfund som Vejby, Blistrup, Ramløse og Esbønderup.

Stine Løfgreen Tveden forklarede, at Gribskov ligger i benhård konkurrence med Frederikssund kommune, men at der kommer til at ske rigtig meget i Gribskov kommune den kommende tid på grund af byudviklingsplanerne. Antallet af turister og besøgende er stigende. Det forsøger kommunen nu at imødekomme ved blandt andet at forskønne kommunens turistperle, Gilleleje, ved at opføre nye kanaler, stiforløb, restauranter og badehoteller. Samtidig bejler kommunen til erhvervslivet

Med de nye byudviklingsplaner bliver den eksisterende boligmasse udvidet, hvilket vil medføre en stigning i antallet af indbyggere i kommunen. Eksempelvis har man i Helsinge Nord udlagt 70 hektar til byudvikling, hvor der skal opføres 700 nye boliger med plads til 1500 nye indbyggere.

Efter to spændende oplæg var der traditionen tro afsat en halv time til at komme i dialog med dagens første talere og netværke og udveksle visitkort med de øvrige deltagere.

IMG_4240

Spændende byggeprojekter på KANT arkitekters tegnebræt
Anders Bay Holm fra KANT arkitekter fortsatte efter pausen oplægsrunden med at fortælle om fire af deres kommende projekter i Nordsjælland. Et af dem er Græse Bakkeby, som er et boligområde fra 1980´erne, som boligforeningen ønsker at renovere, og som skal opgraderes med tanke på at skabe bæredygtige boliger med høj bokvalitet både indendørs- og udendørs. Eksempelvis er der planer om at rive nogle af hækkene og plankeværkerne ned og udnytte fællesarealerne til glæde for beboerne.

Det andet projekt er opførelse af et nyt boligområde ved Kelleris Hegn, som er en fredskov, der ligger tæt på motorvejen mellem Kvistgård og Espergærde. Planen er at trække skoven ind i det nye boligområde og placere husene i mindre grupper med gode fællesarealer, samtidig med at der er masser af privatliv, fortalte Anders Bay Holm.

Anders Bay Holm præsenterede som det sidste de foreløbige arkitekttegninger for renoveringen af Holbæk private Realskole. Han gjorde samtidig opmærksom på, at alle projekterne i Nordsjælland er på et udviklingsstadie, og at de endnu ikke ved, hvor de lander henne. Man var derfor velkommen til at kontakte KANT arkitekter, hvis man havde spændende input og ideer til projekterne.

IMG_4247

En positiv netværkshistorie
Inden konferencens sidste taler kom på podiet, gav Mickey Lund ordet til medlem i Building Network, salgsingeniør Ib Jørgensen fra Varig Teknik & Miljø A/S.

Ib Jørgensen fortalte, at Varig Teknik & Miljøs medlemskab i Building Network har resulteret i et spændende samarbejde med to udenlandske virksomheder, som Varig Teknik & Miljø mødte på sidste års hospitalskonference i Bella Center, der var arrangeret af Building Network. Samarbejdet har resulteret i, at Varig Teknik & Miljø siden har udvidet sine produkter indenfor affaldsløsninger med blandt andet intelligent robotteknologi, som med stor fordel og effektivitet kan implementeres på eksempelvis hospitaler.
IMG_4254
Nordsjælland får nyt moderne superhospital
Borgere og medarbejdere i Region Hovedstaden kan i 2021 slå dørene op til et topmoderne nyt superhospital i Hillerød, der skal erstatte Frederikssund og Hillerød Sygehus. Building Network var derfor heldige at få dagens fjerde taler, projektchef Sune From fra Region Hovedstaden, til at komme og fortælle om Nyt Hospital Nordsjælland, der i fremtiden bliver det centrale behandlingstilbud for godt 310.000 borgere i Nord i Region Hovedstaden.

Sune From forklarede, at det er første gang i årtier, at Region Hovedstaden har fået et nyt hospital, der er bygget fra en bar mark. Og at et nybygget hospital er en enestående mulighed for at tænke nyt og tage højde for den rivende udvikling, der er inden for hospitalsvæsenet.

Sune From fremviste fotos og plantegninger af det nye hospital til 4.2 milliarder kroner, der skal opføres, så det samler alle hospitalets funktioner i en organisk bygning, der er formet som en firkløver. Hospitalet er gennemtænkt ned i alle logistiske og kliniske funktioner. Modsat traditionelle hospitaler er arkitekturen holdt i en menneskelig skala. Det er lyst og venligt i flotte naturmaterialer og er samtidig tilpasset det omkringliggende landskab. På sit højeste sted bliver hospitalet kun fire etager højt, og det er designet fleksibelt, så det kan tilpasses udviklingen indenfor hospitalsvæsenet i mange år fremover.

Det nye hospital bliver hjertet i en ny bydel, som Hillerød Kommune er ved at planlægge og udvikle. Tæt på det nye hospital bygges der en ny station, der skal betjene S-banen og lokalbanen. Da motorvejen ligger tæt på, bliver det nemt og hurtigt at komme til at fra det nye hospital.

Efter et spændende og informativt indlæg fra Sune From om det nye hospital i Nordsjælland, var det tid til dagens sidste netværksrunde og speeddating.

IMG_4275

Begejstrede deltagere fik ny viden med hjem
Torben Thisted fra landinspektørfirmaet LE34 A/S, der er landets største rådgivende landinspektørvirksomhed med mere end 350 medarbejdere, var meget begejstret over dagens netværkskonference.
– Vi har været med i Building Network siden starten for 5 år siden. Som sædvanligt var det en super god konference, hvor vi fik os en god dialog med oplægsholderne og fik skabt synlighed omkring os selv og det, vi kan som virksomhed.

IMG_4273