Verdens bedste børnehospital skal tegnes af arkitektfirmaet 3XN

Legende logisk. Som to hænder, der mødes i et varmt håndtryk. Hænder, der strækker sine fingre ud i byen, ud i det grønne, ja, ud i livet. Det er ideologien i det projektforslag, der i dag vandt projektkonkurrencen om at skabe verdens bedste børnehospital på et 12.000 m2 stort areal ved Rigshospitalet i København. Børnehospitalet kommer desuden til at behandle fødende og gravide. Byggeriet omfatter 58.000 m2 og kommer til at koste ca. 2 mia.kr.. BørneRiget er planlagt til at åbne dørene i 2024 og skal tegnes af arkitektfirmaet 3XN, der har udarbejdet forslaget i samarbejde med Arkitema Architects K/S, NIRAS, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue og Rosan Bosch.

Lego-familien spiller en afgørende rolle for, at det i dag blev arkitektfirmaet 3XN, der kunne række hænderne i vejret og juble over at have vundet projektkonkurrencen til Rigshospitalets nye børnehospital: BørneRiget.

Ole Kirks Fond har nemlig doneret ikke mindre end 600 mio.kr. af det samlede budget på ca. 2 mia.kr. Resten af byggesummen finansieres af Region Hovedstaden. Ved præsentationen af vinderforslaget sagde Kjeld Kirk Kristiansen blandt andet:

– Det er en vigtig dag i dag. En dag, hvor vi kommer et stort skridt videre i arbejdet med at skabe verdens bedste børnehospital. Min hustru og jeg blev kontaktet af Rigshospitalet allerede i 2011 og det stod os klart, at dette projekt var anderledes. Det har været vigtigt, at skabe fokus omkring barnets behov og den enkelte familie. Børn skal føle sig så trygge som muligt – og det er væsentligt at skabe plads til leg, omsorg og hygge. Kort sagt: At fjerne bekymringerne, sagde Kjeld Kirk Kristiansen og understregede, at netop hensynet til legen, gjorde, at det ikke var svært for fondet at støtte projektet.

Regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) sagde i sin korte præsentationstale, at der som led i projektarbejdet er blevet kigget på erfaringer og løsninger rundt omkring i verdenen.

– For målet har været at skabe et BørneRiget, , hvor der ikke var tvivl om, at det er behandlerne der kommer til patienterne. Vi har sendt folk rundt i verden for at finde det bedste af det bedste. Og for at finde ud af, hvordan børn opfører sig, når de er syge og når de raske. Og selv om vi har haft et glimrende samarbejde med Ole Kirks Fond, ja, har alle fra starten været enige om, at det ikke bare skulle være noget Lego-arkitektur og kasse klodser henne i hjørnet. Nej, det var vigtigt at få det enkelte barn og deres familier i centrum, sagde regionsformand Sophie Hæstorp Andersen(S) og understregede, at det ikke bare er en bygning, der skal bygges:

– Vi har en ambition om, at det skal været et børnehospital, der inddrager den nyeste viden og en helbredende arkitektur.

Når BørneRiget står færdigt i 2024 vil der være vendt op og ned på mange ting i det nye børnehospital.

Projektdirektør Bent Ottesen fremhæver det faktum, at alle lægefaglige specialer, der vedrører børn, gravide og fødende kvinder – og deres familier – nu samles et sted, hvor specialisterne kommer til børnene. I dag fragtes børnene frem og tilbage på det almindelige hospital for at få behandling på de forskellige klinikker og ambulatorier, der udgør et moderne hospital.

I dag har børnefamilier forholdsvis ringe vilkår, når syge børn indlægges i længere tid. Det kan have store konsekvenser for familierne. Med det nye børnehospital, bliver forholdene for familierne forbedret, så de kan bo sammen med børnene.

Tidsplan

Der er afsat knap fire år til selve byggeriet. De fire år omfatter både udbud og valg af de entreprenører, der skal bygge bygningen og stå for byggeriet. Den første tid på byggepladsen går med at rigge det hele til og få stillet kranerne op, og der er ikke meget synlig aktivitet. Efter et lille års tid begynder det at gå hurtigt, når betonelementerne og facaden sættes op. Den sidste tid af byggeriet vil det meste foregå indendørs, og der er ikke meget at se udefra.

Fakta om BørneRiget

  •  Byggeriet kommer til at udgøre 58.000 kvm2 fordelt over 9 etager
  • 176 Senge til børn og unge
  • 43 Senge til voksne
  • 15 Operationsstuer
  • 14 Fødestuer
  • 50 Opvågningspladser
  • 18 Daghospitalspladser til børn og unge
  • 57 Ambulatorierum til børn og unge
  • 30 Ambulatorierum til voksne
  • 1 Almen og nuklear diagnostisk enhed