Maritimt grønt bykvarter og et af Danmarks største bæredygtige træbyggerier på vej i København

Den bæredygtige bølge har for alvor ramt Danmark og ikke mindste bygge- og anlægsbranchen, der i stigende grad benytter træ og genbrugsmaterialer i byggerierne. Det kom frem på Building Networks konference, der fandt sted 3. oktober på Copenhagen Marriot Hotel i centrum af København.

På netværkskonferencen fik deltagerne et spændende indblik i, hvordan virksomheder som Arkitema, Rambøll og Cubric Group alle engagerer sig i bæredygtighed og arbejder med træelementer og genbrugsmaterialer i de byggerier, de er involveret i.

       
Arkitekt og partner i Arkitema, Dorthe Keis, åbnede konferencen. Dorthe Keis gennemgik de miljømæssige og økonomiske fordele ved at anvende træ og genbrugsmaterialer i byggerier. To eksempler er opførelsen af Bosch´ danske hovedkontor i Ballerup, der skal opføres med overskudstræ som det primære byggemateriale ind- og udvendigt. Bygningen skal sætte standarden for, hvordan Bosch fremadrettet vil gå den bæredygtige vej. Genbrugs- og overskudsmaterialer i både facader, byrum og landskab kommer også til at præge bykvarteret Stejlepladsen, hvor der skal opføres 920 almene og private boliger. Bykvarteret skal opføres i det store naturområde Sydhavnstippen i Københavns Sydhavn.Market og Development Manager, Innovation and Sustainability, Nikolaj Haaning fra Rambøll,
fortsatte oplægsrunden. Rambøll har lanceret en koncernstrategi, der understreger virksomhedens engagement i at skabe en bæredygtig fremtid. Ambitionen for Rambøll er at blive verdens førende rådgivervirksomhed inden for den grønne energiomstilling. Rambøll er bl.a. rådgiver på opførelsen af en 28.000 km2 stor erhvervsejendom på Marmormolen i Nordhavnskvarteret i København, der bliver en af danmarks største træbyggerier. Kontorbygningen skal være rollemodel for fremtidens byggerier. Nikolaj Haaning præsenterede også en innovativ designløsning, hvor Rambøll i samarbejde med bl.a. Teknologisk Institut har udviklet et bæredygtigt betonhus i Kanalbyen i Fredericia. Huset demonstrerer, at betonbyggerier kan udføres klimavenligt ved brug af et mindre C02 tungt materialemix.

Bygherrerådgiver og afdelingsleder i Cubic Group ApS, Jens Johansson, var konferencens sidste oplægsholder. Jens Johansson gjorde deltagerne klogere på de nyeste trends i markedet. Ikke overraskende stiller markedet i dag krav om brugbarhed, ansvarlighed og bæredygtighed i byggerierne, ligesom det efterspørger socialbevidste investorer og bygherrer. Den aktuelle energikrise har også skabt et behov for at finde alternative løsninger til energioptimeringer. Jens Johansson sluttede sit oplæg af med at gennemgå renovering af fire højhuse i Brøndby Strand. Cubic Group er involveret i en del af det mere end fire mia. kroner dyre renoverings- og nedrivningsprojekt, der skal forvandle Brøndby Strand til en grøn bydel med bæredygtighed som det gennemgående tema.

Efter konferencens tre oplæg var der afsat god tid til at netværke og komme i dialog med dagens talere. En af dem, der havde travlt med at netværke og udveksle visitkort med de andre deltagere, var salgskonsulent Dorthe Høyer fra virksomheden Leca Danmark A/S, der leverer letklinker til projekter indenfor infrastruktur, byggeri og vandhåndtering. Det er første gang, Dorthe Høyer deltager på en af Building Networks konferencer. Og det bliver ikke sidste gang, hun møder op.

”Jeg skulle egentlig have været i Jylland, fordi vi fik en ny kollega, men så fik jeg en invitation til konferencen via LinkedIn. Vi blev enige om, at det ville være en god investering for firmaet, hvis jeg tog med i dag. Og det var en god beslutning. For det har været en rigtig positiv oplevelse. Indlæggende var gode, beskrivende og forklarende. Derudover vil jeg gerne give ros til, at jeg følte mig inkluderet og mødt af de andre deltagere, som har været med før. Det er virkelig skønt. Så ja, jeg kan godt finde på at komme tilbage efter den positive oplevelse, jeg går hjem med fra konferencen i dag,” fortæller Dorthe Høyer.

Rådgiver i bæredygtighed og indeklima, Thomas Hernández-Rosenmai fra Saint-Gobain, der er en af verdens førende producenter af materialer og løsninger til byggeriet, fik mange interessante snakke om bæredygtighed, som var konferencens hovedemne.
”Det har været rigtig fint at være med i dag. Jeg arbejder med bæredygtighed, så emnet er meget vigtigt og interessant for mig. Der er flere af dem, der har været oppe og tale i dag, som jeg skal have en snak med. Konferencens uformelle og ligetil stil har også været en positiv oplevelse. Det har også været dejligt at tale med de folk, der har været her, selvom tiden går hurtigt, når emnerne er så interessante.”

Arkitekt Mikkel Beedholm fra KHR Architecture, var meget begejstret for emnet og
”Det har været et virkelig godt arrangement. Ikke mindst synes jeg, at det var utrolig spændende at høre de tre oplægsholders vidt forskellige indgangsvinkler til det samme emne, som i dag fokuserede på bæredygtighed og brug af energioptimerende løsninger i byggerierne. Derudover synes jeg, at konferencen har en god form som halvdagsarrangement. Det gør det nemmere at få tid til at deltage midt i en travl hverdag.”