Underjordiske kunst-byggerier og rekordhøjt kontorhus på vej i Aarhus

Bygge- og anlægsbranchen ligger ikke stille i Aarhus og omegn. Byudvikling, spektakulære underjordiske kunstbyggerier og opførelsen af Danmarks højeste kontorhøjhus er på den lange listen over aktuelle og kommende byggeprojekter i Region Midtjylland.

På Building Networks konference i Ecopark i Aarhus den 10. oktober kunne deltagerne høre meget mere om projekterne. I de indlagte pauser var der god tid til at netværke og komme i personlig dialog med konferencens oplægsholdere, der kom fra Ejendomsselskabet Olav de Linde, Region Midtjylland, Cowi, 1927 Estate og Brabrand Boligforening.

Tegnestuechef Morten Sparvath Thomassen fra Ejendomsselskabet Olav de Linde åbnede konferencen. Selskabet har 45 års erfaringer i at give nyt liv til gamle bygninger. Morten Thomassen om et af deres spektakulære projekter – opførelsen af Aarhus´ højeste kontorbygning på 41.400 m2 fordelt på 39 etager, Mindet 6. Bygningen skal opføres i den nordlige den af Sydhavnskvarteret på fundamentet af et over 100 år gammelt foderstoflager, der pt. er under renovering. Efter planen skal Mindet 6 indvies i april 2027. Senere er der også planlagt et delvist nedgravet P-hus på 11.000 m2. 

Anlægs- og planlægningschef Hans Salling Petersen og projektchef Trine Christensen fra Region Midtjylland fortsatte oplægsrunden med en gennemgang af visionerne og planerne om at skabe nye rammer for regionspsykiatriens i Viborg. ”Ny Psykiatri i Viborg” udgør ca. 15.900 m2 nybyggeri med 90 nye sengepladser og nybyg af 4-5000 m2 gårdhaver. Projektets budgetramme er ca. 631 mio. kr. (2022-tal). Efter planen er der medio december prækvalifikation af rådgivere med udpegning af vinder i maj 2023. Der er pt. ikke fastsat dato for byggestart.

Projektdirektør i Cowi, Bo Stærk, var konferencens tredje taler. Bo Stærk fortalte om museets udvidelsesplaner, der med spektakulær ingeniørkunst skal bringe Aros med i verdenseliten af moderne kunstmuseer. Udvidelsen ”The Next Level” består af et 1.000 m2 galleri samt byggeriet af kunstinstallationen The Dome. Med en loftshøjde på 15 meter og en diameter på 40 meter bliver The Dome et af de mest spektakulære rum, der nogensinde er bygget ind i et kunstmuseum. Udvidelsen af Aros skal efter planen være færdig i 2025.

Vicedirektør Bünyamin Simsek fra udviklings- og ejendomsselskabet 1927 Estate, der udvikler og gennemfører ejendomsprojekter, fortsatte oplægsrunden. Bünyamin Simsek præsenterede selskabets nye koncept, Micro Living, som er bæredygtige optimerede mikroboliger på 20-25 m2. Selskabet har også købt den gamle Arla-grund i Viby, der som en af Aarhus´ sidste områder skal byudvikles med en blanding af familie- og mikroboliger. Borgerinddragelse, det gode byliv og bæredygtighed bliver de bærende principper for det nye boligområde.

 

Projektchef Jens Martin Møller fra Brabrand Boligforening var konferencens sidste oplægsholder. Jens Martin Møller fremlagde helhedsplanerne, forvandlingshistorien og den status for den igangværende og omfattende transformation af Gellerup og Toveshøj, der med massive bolignedrivninger, renovering og nybyg skal forvandles fra isoleret boligområde til i fremtiden at blive en integreret bydel i Aarhus. Afslutningsvis præsenterede Jens Martin Møller boligforeningens aktuelle og kommende renoverings- og nybyg-sager.

Efter fire spændende oplæg var det tid til konferencens sidste netværksrunde, hvor deltagerne komme udveksle visitkort og få en personlig snak med dagens talere.

Nicholas Krabbe fra TDC NET var en af de mange deltagere, der havde fundet vej til netværkskonference i Aarhus. Det er tredje gang, Nicholas Krabbe deltager ved en af Building Networks arrangementer.

”Jeg har valgt at komme i dag, fordi Building Networks konferencer er interessante og indholdsrige. For det første får vi lejlighed til at møde forskellige typer af kollegaer fra branchen. For det andet er indlæggene både spændende og relevante. Det er også en rigtig god ting at konferencen begynder med en lækker frokost, hvor vi stille og roligt kan sidde og snakke om løst og fast på tværs af hinanden.”
 

Direktør Mette Bue Lorentzen fra virksomheden Byblomst, der har specialiseret sig i at levere planteløsninger til vejnære arealer, har ikke tidligere været på en Building Network konference. Hun var derfor spændt på, hvad hun ville få ud af at deltage.

”Det har være en rigtig positiv oplevelse. Jeg kan specielt godt lide, at hvert oplæg kun varer 20 minutter. Det er meget passende, ligesom det er godt med netværkspauserne, hvor vi har tid til at tale sammen og lære hinanden bedre at kende. For man køber jo af mennesker, ikke af virksomheder”, fortalte Mette Bue Lorentzen, som havde held med at få lavet flere kaffeaftaler i løbet af konferencen.

Projektleder Henrik Carstensen fra Altiflex, der leverer innovative løsninger på interimsaflukninger, var meget tilfreds med at investere tid på at deltage i Aarhus-konferencen.

”Det er rigtig spændende at være med. Konferencen giver et nært netværk omkring de projekter, der er i regionen. Det er også et fint set-up med mange forskellige aktører, der fortæller om de byggerier, de arbejder med. Det gør, at der er noget for enhver. Indlæggene er også kogt ned til det, de handler om. Antallet af deltagere på netværkskonferencerne er også meget passende i forhold til at nå at få tid til at hilse på de andre deltagere og oplægsholdere.”

Key Account Manager i Brunata, Martin Sass, havde kun rosende ord tilovers for Building Networks konference.

”Det har været en fantastisk oplevelse. Folk har været åbne, og jeg synes, at det er et meget informativt netværk. Det er spændende at få lov til at høre om nye tiltag og projekter fra bygherrer og entreprenører og så bagefter kunne tale med dem samtidig med, at du kan sparre med de andre, der sidder omkring bordet. Jeg har allerede besluttet, at jeg tilmelder mig næste konference.”, lød det fra en tilfreds Martin Sass.