Milliardstore bygge- og anlægsinvesteringer har kurs mod Region Syddanmark

Milliardinvesteringer skal løfte Billund Lufthavn til nye højder, der i fremtiden skal være samlingspunkt for luftfragt i Nordeuropa. Kolding er så attraktiv en bosætningskommune, at der er akut behov for at øge boligmassen. Det og meget andet kom frem på Building Networks konference 12. september, der fandt sted i Fredericia.

På konferencen stod repræsentanter fra blandt andre Billund Lufthavn, Kolding Kommune og Boligkontoret Fredericia klar til at gøre bygge- og anlægsbranchen klogere på kommende opgaver og udbud i dele af Region Syddanmark.

Netværkskonferencen fandt sted på Best Western Plus Hotel Fredericia. Direktør i Building Network, Mickey Lund bød efter en lækker frokost velkommen til de mange bygherrer, rådgivere, entreprenører og leverandører, der havde fundet vej til Fredericia for at møde potentielle samarbejdspartnere og blive opdateret på kommende projekter i Trekantområdet.

  

Administrerende direktør Simon Borg fra Creo Arkitekter åbnede konferencen. Arkitektvirksomheden samarbejder med en række rådgivere om udviklingen af et nyt koncept for fremtidens fleksible boform. Simon Borg præsenterede visionerne for boformen, Generationernes Campus, der udspringer af ideen om at skabe et serviceret bofællesskab, hvor generationerne bor i lejlighedskomplekser side om side i et åbent og trygt miljø i naturgrønne omgivelser. Flere og flere mennesker efterspørger ifølge Simon Borg denne boform, der skaber livskvalitet og gør hverdagen nemmere for alle – ung som gammel.

Udviklingsdirektør Ronny Lilienvald fra Billund Lufthavn, fortsatte oplægsrunden. Billund Lufthavn indgik i foråret et strategisk samarbejde med PensionDanmark om at investere milliarder i at udvikle lager og cargo på lufthavnens 700 hektar store grund. Frem mod 2040 skal lufthavnen udvikle sig til Nordeuropas mest attraktive knudepunkt for luftfragt, Airport City. Det skal ske gennem en forøgelse af de nuværende 77.000 tons gods om året til 160.000 tons i 2040. For bygge- og anlægsbranchen vil udviklingen af Airport City afstedkomme mange nye opgaver i forbindelse med opførelse af nye hangarer, kontordomiciler og logistik- og lagerfaciliteter, lød det blandt andet fra Ronny Lilienvald.

Arkitekt og projekteringsleder Mads Stage Mølgaard fra RAVN Arkitektur var konferencens tredje oplægsholder. Tegnestuens 30 medarbejdere oplever, at flere og flere bygherrer stiller krav om bæredygtige løsninger i deres projekter. Med udgangspunkt i tre af Ravns mange byggesager, herunder opførelsen af Privathospitalet Mølholm, RCV Ressourcecenter Vejle og My Garage Vejle – fik netværksdeltagerne et indblik i, hvordan RAVNs arkitekter arbejder med at integrere innovativt og bæredygtigt totaldesign, der skaber merværdi i dag og for fremtidens generationer.

 

Teknisk chef Jørn Brynaa fra Boligkontoret Fredericia gennemgik planerne for totalrenovering af boligkontorets afdelinger, som udbydes i hovedentreprise i foråret 2023. Jørgen Brynaa skitserede nogle af projekternes byggetekniske udfordringer, økonomi, planerne for genhusning af beboerne samt hvilke konkrete renoveringer, der skal gennemføres i de enkelte afdelinger.


Kommunaldirektør Thomas Boe fra Kolding Kommune var dagens sidste oplægsholder. Kolding kommune oplever i disse år en markant vækst med nye tilflyttere og virksomheder. Væksten presser kommunen og kræver investeringer i infrastruktur og en udvidelse af boligmassen. Fremtidens boligformer skal nytænkes ved at kunne rumme flere generationer og bygge på fællesskaber, nærmiljø og bæredygtighed. Thomas Boe pointerede, at bygherrer i dag stiller konkrete krav om integration af grøn omstilling i nye byudviklingsprojekter.  Som en del af oplægget fik deltagerne også præsenteret byrådets visioner for udviklingen af Koldings havneområder.

Efter konferencens sidste oplæg var det tid til dagens sidste netværks-seance og udveksling af de sidste visitkort. På vej ud af døren talte vi med nogle af deltagerne for at blive klogere på deres oplevelse og udbytte af konferencen. En af dem, operation manager for Skandinavien hos AA Euro Group, Karolina Hansen, havde taget turen fra Sjælland til Fredericia for at lære det jyske forretningsområde bedre at kende.

”Vi vil gerne udvide vores portefølje og lære den jyske byggebranche bedre at kende og høre mere om de projekter, der er i støbeskeen herovre. Derfor er jeg kommet i dag. Jeg har sat kryds ved nogle navne på deltagerlisten. Jeg håber at få mig en snak med dem, selvom det kan være svært at nå alle. Men så har jeg gode erfaringer fra tidligere netværkskonferencer med at kontakte dem og tale videre om muligheden for et fremtidige samarbejde, når jeg er tilbage på kontoret.

 

Projektkonsulent Ole Baltzersen fra REHAU, som er en førende global leverandør af avancerede plastprodukter til bygge og anlæg, industri og slutbrugeren, deltog på netværkskonferencen for første gang. Han var meget begejstret for arrangementet og muligheden for at komme i dialog med potentielle nye kunder.

”Det er super at være med. Der er jo både entreprenører, rådgivere og arkitekter, som er dem, vi gerne vil i dialog med. Vi adskiller os fra andre konkurrenter ved at trylle specialløsninger frem. Og det vil vi gerne ud og fortælle. Så det er et verdensklasse-koncept, at der er oplæg og netværkspauser, hvor vi deltagere kan tale sammen og stikke en finger i jorden og finde ud af, om vi kan bruge hinanden til noget.”