Nye bygge- og udviklingsprojekter skyder op i København og Hovedstadsområdet

Bygge- og anlægsbranchen fortsætter med at realisere nye bygge- og udviklingsprojekter i København og Hovedstadsområdet. På Building Networks konference d. 4. oktober 2021 på Copenhagen Marriott kunne deltagerne høre mere om nogle af de aktuelle projekter og blive klogere på strategiske partnerskaber og Start-up City. Med på dagens talerlisten var virksomhedsrepræsentanter fra Wihlborgs, EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, Per Aarsleff A/S, MG Real Estate og Schmidt Hammer Lassen Architects.

Projektudvikler Martin Dagnæs fra det svenske ejendomsselskab Wihlborg var konferencens første taler. Wihlborg ejer, forvalter og udlejer erhvervsejendomme samt tilbyder en række servicefunktioner i relation til ejendomsdrift. Martin Dagnæs gennemgik flere aktuelle udviklingsprojekter, herunder Symbiosehusene i Herlev, hvor Wihlborg eksperimenterer med at nytænke erhverv og boligbebyggelse med det formål at skabe kvarterløft med fokus på bæredygtighed og fællesskaber.

Forretningsudviklingschef Susanne Skjellerup Thomsen fra EKJ Rådgivende Ingeniører A/S fortsatte oplægsrunden. Strategiske partnerskaber vinder mere og mere frem i byggebranchen. EKJ indgår i to strategiske partnerskaber. Det ene for Københavns Kommune, hvor de over en fireårig periode skal udføre bygge- og renoveringsopgaver for over to mia. kr. Susanne Thomsen delte ud af EKJ´s mange positive erfaringer med samarbejdsmodellen og forklarede, hvorfor tidlig involvering, vidensdeling og tillid blandt bygherre, entreprenører og leverandører er afgørende, hvis strategiske partnerskaber skal blive en succes.

Afdelingsdirektør i Øst Benny Munck fra Per Aarsleff A/S var tredje oplægsholder. Benny Munck fortalte, hvordan Per Aarsleff A/S gennem tidlig involvering af entreprenørens og de mange partners specialkompetencer kan sikre gennemarbejdede og velanlagte projekter. Benny Munck fremviste også et udvalg af Per Aarsleff A/S aktuelle projekter, herunder byggeriet af Pasteurs Tårn i Carlsberg Byen, Danske Banks kontor-domicil i København samt udvidelsen af Statens Naturhistoriske Museum. Michael Dahlager fra Per Aarsleff A/S sluttede af med at gennemgå tidsplanerne for udvidelsen af den globale bioscience-virksomhed Chr. Hansens hovedkontor i Hørsholm.

Landechef i Danmark, Christopher W. Thomsen, fra det internationale ejedomsudviklings- og investeringsselskab MG Real Estate fortsatte efter netværkspausen. Pandemien har medvirker til en øget efterspørgsel fra internationale industrikunder på nye automatiserede lagerfaciliteter. Christopher Thomsen gennemgik MG Real Estates investeringsplaner for at udvide sine nuværende 180.000 kvm lager- og logistikkvadratmeter i Danmark til det dobbelte over de kommende år.

Associate Partner Mads Engel fra Schmidt Hammer Lassen Architects var dagens sidste taler. Mads Engel fremviste en række af det prisvindende arkitektvirksomheds nye spændende innovative udviklingsprojekter. Et af dem er opførelsen af bygningskomplekset Start-up City, der efter planen slår dørene op i 2023 for hundredvis af nyetablerede virksomheder. Start-Up City, der ligger på Frederiksberg, henvender sig til iværksættere og bliver en blanding af boliger, butikker og kontorer.

Efter konferencen kom deltagere og oplægsholdere med positive tilkendegivelser om oplevelserne ved at være med på bygge- og anlægskonferencen. En af dem var landechef i Danmark Christopher Thomsen fra MG Real Estate, der holdt oplæg om det europæiske ejendomsudviklings- og investeringsfirmas planer om at markant udvide deres lager- og logistikkvadratmeter i Danmark over de kommende år. Christopher Thomsen ser gode muligheder i at møde potentielle samarbejdspartnere på bygge- og anlægskonferencerne.

– Interessen og efterspørgslen efter centralt placerede nye moderne logistik- og lagerbygninger rundt omkring i Danmark er stigende. MG Real Estate investerer derfor i en udvidelse af vores nuværende 180.000 kvm logistik- og lagerbyggeri til nær det dobbelte over de kommende år. På grund af COVID-19 har vi været lukket inde i en osteklokke i næsten 1 ½ år. Heldigvis er der åbnet op for, at vi igen kan komme ud mødes ansigt til ansigt med potentielle samarbejdspartnere og kunder. Jeg har haft en god dialog med flere af deltagerne, som jeg skal tilbage på kontoret og følge op på. Så det har været en god oplevelse for os at være med i dag på konferencen.

Også forretningsudviklingschef Susanne Skjellerup Thomsen fra EKJ Rådgivende Ingeniører A/S udtrykte begejstring for at blive inviteret til at holde oplæg om EKJ´s erfaringer med strategiske partnerskaber. Ingeniørfirmaet indgår i dag i to af de i alt 8 strategiske partnerskaber, der pt. er i bygge- og anlægsbranchen i Danmark.
– Det har været rigtig godt at holde oplæg og møde folk fra branchen. Jeg har i fem år beskæftiget mig med strategiske partnerskaber. Erfaringerne fra de to partnerskaber, som EKJ Rådgivende Ingeniørfirma indgår i, er meget positive. En del folk i bygge- og anlægsbranchen ved desværre ikke nok om strategiske partnerskaber. Derfor vil jeg gerne ud og missionere for samarbejdsmodellen og fortælle, hvad den går ud på og hvilke ting, man især skal være opmærksom på. En af udfordringerne er at få leverandørernes kompetencer og de gode ideer med fra starten af. Udover tidlig involvering er det vigtigt, at entreprenører og leverandører giver slip på forretningshemmelighederne og arbejder ud fra et fælles mål og som en fælles virksomhed, selvom de er selvstændige enheder. Vi kan optimere hver for sig, men strategiske partnerskaber handler om tillid og om at turde opløse de kendte grænser og lukke hinanden ind. Dét er nogle af de ting, jeg har forsøgt at sætte fokus på i dag overfor netværkets deltagere.