Nye spændende byudviklingsprojekter på vej i Roskilde og Næstved

Bygge- og anlægsbranchen kan se frem til at kunne byde ind på en række spændende opgaver på Midtsjælland, herunder kommende nye byudviklingsprojekter i blandt andet Roskilde og Næstved. På Building Networks netværkskonference, der fandt sted d. 13. maj 2019 på det smukt beliggende Comwell i Roskilde, var bygherrer, rådgivere, entreprenører og leverandører fra regionen samlet for at høre meget mere om de fremtidige midtsjællandske bygge- og anlægsprojekter.

Direktør i Building Network, Mickey Lund, bød velkommen til de mange fremmødte deltagere samt dagens fem oplægsholdere fra henholdsvis Næstved Kommune, Roskilde kommune, Malmos Landskaber, Freja Ejendomme og HJ Huse A/S.  

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media

Udviklingen af Musicon i Roskilde i fuld gang

Leder af Musicon-sekretariatet Andreas Høegh fra Roskilde Kommune indledte netværkskonferencen. Andreas Høegh var inviteret til fortælle om kommende bolig- og udviklingsprojekter i Roskildes nye kreative og levende bydel, Musicon.

Udviklingen af Musicon er fastlagt i en politisk vedtaget vision for området. Totalt set skal der på hele Musicon-området etableres 1000 boliger og skabes 1000 arbejdspladser. En del af projekterne er allerede realiseret, herunder 200 ungdomsboliger, centrale byrum og gader, rækkehuse med erhvervslokaler i gadeplan, ejerlejligheder, Rabalder Parken, Roskilde Tekniske Skole, Roskilde Festival Højskole samt Musicons kulturelle flagskib, Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur, der har over 100.000 gæster om året.

I løbet af de kommende to år bygges ca. 450 boliger, et erhvervshus på ca. 5000 etagemeter, et kulturhus som kommer til at rumme Roskilde Festivals administration, en øvelokaleforening og det lokale danseteater. Derudover fortsætter den kommunale byggemodning i takt med at de private grundejere realiserer deres projekter og der opføres i denne forbindelse et P-hus og en ny stibroforbindelse over Holbækmotorvejen.

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media

Nye byudviklingsprojekter på vej i Næstved

Teknisk direktør i Næstved Kommune, Sven Kofoed-Hansen, fortsatte konferencen med at fortælle om kommunens vækstplaner, herunder om kommende byudviklings- og infrastrukturprojekter.

Næstved kommune har et stort fokus på at vækste og tiltrække nye større virksomheder. Endvidere er der gennem de senere år brugt 250 millioner kroner på at opgradere kommunens infrastruktur for blandt andet at gøre det nemmere for nuværende og kommende virksomheder at kunne komme hurtigt til og fra motorvejen. 

Centralt for kommunens fremtidige byudviklingsplaner er at give et kvalitetsløft til den gamle historiske bymidte i Næstved, ligesom der er afsat midler til at opføre ungdomsboliger og gøre byen grønnere.

Som led i udviklingen af bymidten skal der laves en helhedsplan for udflytning af Næstved Havn til Ydernæs for derigennem at frigøre arealerne til byudvikling.

Afslutningsvis fortalte Sven Koefoed-Hansen, at kommunen har solgt mere end 200 parcelhusgrunde nord for Næstved, ligesom der rundt omkring i kommunen er udpeget nye områder til byudvikling.
Kommunen har desuden købt Stenlængegård, hvor der skal bygges ca. 1.000 boliger.

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media

HJ Huse brænder for cirkulær økonomi

Udviklingschef Kim Bøhmert fra bygge- og anlægsvirksomheden HJ Huse A/S fortsatte konferencen med et oplæg om bæredygtighed, og hvordan byggeteknologisk udvikling sikrer nye ordrer og mindsker energiforbruget gennem 0 energihuse og klimatilpassede løsninger.

Hovedbudskabet fra Kim Bøhmert var, at bæredygtighed er vejen frem for bygge- og anlægsbranchen. Og at 0 energihuse, genanvendelse og cirkulær økonomi kun er begyndelsen indenfor den grønne omstilling. HJ Huse har en strategi om at bygge huse, der ikke forbruger, men skaber energi, forklarede Kim Bøhmert.

Afslutningsvis fortalte Kim Bøhmert, hvordan og hvorfor HJ Huse producerer efter LEAN principperne, der skaber de bedste forudsætninger for teamarbejde. Endvidere bidrager LEAN som arbejdsredskab til at fjerne flaskehalse i bygge- og anlægsbranchen og skabe sunde forretninger.

Efter tre spændende oplæg var der afsat en halv time til netværk og speeddating med konferencens tre første talere.

 

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media

Bæredygtige landskabsprojekter i kurs hos Malmos
Direktør i Malmos Landskaber, Per Malmos, fortsatte efter pausen. Malmos, der er en af landets største anlægsgartnervirksomheder, har været miljøcertificerede siden 2011 og har en eksplicit mission om at indarbejde den bæredygtige tankegang, når de løser opgaver for deres kunder.  Per Malmos var inviteret til at fortælle om anlæg af bæredygtige og naturlige landskaber.

Efter indledningsvis at problematisere den officielle brug af CO2-begrebet og beregning af CO2 udledning i forhold til både medarbejder og i forhold til en virksomheds omsætning, fremviste Per Malmos billeder og skitser af et udvalg af de mange anlægsopgaver, som Malmos har stået i spidsen for. Disse tæller blandt anlæg af landskabet på den nye skibakke på Amager, grønne anlægsopgaver på BLOX i København samt skabelsen af Københavns første klimatilpassede byrum på Tåsinge Plads på Østerbro.

Afslutningsvis præsenterede Per Malmos planerne et nyt parkområde ovenpå det Ny H. C. Andersens Hus i Odense samt planerne for Ny Rosborg i Vejle, der med sin beliggenhed omgivet af ens smuk ådal, skal omdannes til et nyt by- og boligområde omgivet af et blågrønt landskab.

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media

Åbne planer for militærarealet Skalstrup

Projektleder og arkitekt Rune Christiansen fra Freja Ejendomme, sluttede oplægsrunden af med at præsentere Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, og fortælle om planerne for udvikling og salg af arealerne ved Flyvestation Skalstrup.

Freja Ejendomme sælger og udvikler statens og regionernes tidligere ejendomme til nye formål og ud fra en målsætning om at videresælge med størst mulig avance. Med i porteføljen er blandt andet salg af fyrtårne, fængsler, fredede byhuse/ejendomme, sygehuse og kaserner.

En af de ejendomme, som Freja Ejendomme har overtaget fra staten til udvikling og salg, er det gamle militærareal Skalstrup, der ligger syd for Roskilde. Det er endnu ikke besluttet, hvad det 280.500 m2 store område skal bruges til. Alle med ideer og forslag til den fremtidige brug og udvikling af Skalstrup er velkomne til at kontakte Freja Ejendommen, lød det fra Rune Christiansen.

Rune Christiansen fortalte afslutningsvis, at Freja Ejendomme også har til opgave at sætte det nedlagte statsfængsel Vridsløselille Fængsel i Albertslund til salg. Området på 160.000 m2 rummer ca. 30.000 byggede etagemeter. Det er ikke besluttet, hvad området skal bruges til. Men en af mulighederne er at omdanne det til at blive en del af et bycentrum i Albertslund.  

 

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media

Afsluttende netværksdialog og tilfredse deltagere

Før dagens sidste netværks- og speeddating runde med efterfølgende spisning på Comwells gastronomiske restaurant, præsenterede Mickey Lund deltagerne for Building Networks kommende konferencer. I juni måned afholdes der netværkskonference i Køge (4. juni), Fredericia (12. juni) og i Lyngby (17. juni).

Konsulent Hanne Pernille Rockall Muus fra iBinder, der tilbyder webbaserede løsninger til håndtering af byggeprojekter og ejendomsdrift, udtrykte stor tilfredshed med dagens netværkskonference.
– Jeg er blandt andet kommet i dag for at få mig en snak med Roskilde Kommune og fortælle om iBinders webløsninger. Derudover har jeg haft mig en god snak med nogle andre deltagere og oplægsholdere. Jeg synes, at det er en super god ide, at jeg som konferencedeltager har mulighed for at tale direkte med oplægsholderne. Og at jeg forud for konferencen har modtaget en deltagerliste, så jeg har kunne forberede mig på, hvem det er interessant at gå målrettet efter at tale med. Det gør det hele meget nemmere, lød det fra Hanne Pernille Rockall Muus.

Byggeleder Bo Winer fra MC Byg A/S, der løser alle opgaver indenfor entreprenør- og byggebranchen, var også meget begejstret for dagens konference.
– Det var utrolig spændende og inspirerende at høre om LEAN-principperne og hele ideen med at bruge principperne som et arbejdsredskab til at skabe bedre styring med byggeprocessen og finde de rigtige medarbejderne til opgaven.

Teknisk direktør i Næstved Kommune, Sven Koefoed-Hansen, der deltog på konferencen som oplægsholder, var glad for at få mulighed for at komme ud og fortælle om kommunens mange nye byudviklingsplaner.
– Næstved Kommune er inde i en spændende udviklingsfase, hvor vi blandt andet har et mål om at vækste og tiltrække nye større virksomheder. Og disse planer vil jeg naturligvis gerne ud og fortælle om i bygge- og anlægsbranchen. Som mange andre sjællandske kommuner i vækst, herunder byer som Roskilde og Køge, er vi meget optaget af at finde gode samarbejdspartnere i bygge- og anlægsbranchen og skabe en positiv interesse for de projekter og planer, som kommunen skal have realiseret over de kommende mange år. En konference som denne her giver os netop mulighed for at komme ud og mødes og tale med folk i branchen, så det afsætter jeg meget gerne tid til, lød det fra Sven Koefoed-Hansen.

Foto: Ulrik M. Eriksen, SEES media